O cercetare recentă care vizează locurile de pe Pământ în care se înregistrează temperaturi extreme, a arătat că Deșertul Dasht-e Lut din Iran și Sonora din America de Nord sunt zone mult mai ostile. Potrivit datelor de înaltă rezoluție obținute prin satelit în ultimele două decenii, pământul se încălzește în aceste regiuni și la temperaturi de până la 80,8 grade Celsius.

Deșertul Lut deține recordul pentru cea mai mare temperatură înregistrată vreodată la suprafață. În intervalul 2002 - 2019, această bucată de nisip a atins frecvent temperaturi extreme aproape incredibile - parțial și din cauza faptului că se găsesc între două lanțuri montane care mențin aerul foarte fierbinte în acest perimetru, cu atât mai mult cu cât unele porțiuni sunt acoperite cu rocă vulcanică neagră.

Descoperirile consolidează concluziile unui studiu anterior publicat în 2011, care arăta că Deșertul Lut ajunge, de departe, la cele mai ridicate temperaturi de pe Terra. De atunci, NASA a lansat o nouă versiune a software-ului său dedicat sateliților, care permite detectarea temperaturilor la suprafața Pământului. Datorită acestui nou update, cercetătorii au aflat că, de fapt, în Deșertul Lut s-ar înregistra cu 10 grade mai mult decât credeau până acum.

Deșertul Sonora, cel care marchează granița dintre SUA și Mexic, poate atinge temperaturi extreme similare, deși nu la fel de frecvent precum Lut - în parte și pentru că are o poziționare similară, între munți.

Nu se știe încă ce contribuție a avut încălzirea globală la aceste schimbări, dar cele mai fierbinți zile înregistrate până acum au fost în ultimii ani, mai ales în timpu fenomenului La Niña, ce poate fluctua odată cu încălzirea globală.

„Sperăm ca viitoarele cercetări în această direcție să ne dezvăluie mai multe despre schimbarea de temperatură, dar și despre felul în care aceasta ne va afecta planta în viitor”, au spus cercetătorii.

Odată cu cel mai fierbinte loc, analiza a pus lupa și pe cel mai rece punct din lume. Antarctica a obținut cu ușurință acest titlu, cu un record de -110,9 grade Celsius, cu 20 de grade mai puțin decât estimările anterioare. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: