Doar unul din zece oameni care se îmbolnăvesc de Covid-19 îi molipsesc și pe cei cu care locuiesc, arată cercetarea.

Specialiștii din SUA au analizat datele de la mai bine de 7.000 de locuințe din Boston și au descoperit că mai mult de 25.000 au fost rezidenți ale caselor respective în intervalul 4 martie – 17 mai 2020.

În această perioadă, 7.262 de oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus, dar ei i-au molipsit doar pe 1.809 de colocatari, rata de transmitere fiind de 10,1%. Cercetarea a arătat și că, într-o casă în care locuiesc 3-5 persoane, dintre care unul este infectat cu Covid-19, riscul de răspândire este cu 20% mai mic comparativ cu o locuință în care trăiesc două persoane.

Riscul de a fi infectat a crescut cu 31% la subiecții care aveau în familie persoane cu astm, cu 67% la cei care trăiau cu pacienți bolnavi de cancer și cu 35% la cei care stăteau în aceeași casă cu oameni care se confruntă cu obezitatea.

O sinteză a studiilor publicate în JAMA Network Open în decembrie 2020 arăta că rata transmiterii coronavirusului în gospodării era de 16,6%, iar o alta publicată de autoritățile canadiene a ajuns la concluzia că aceasta se ridică la 19,5%.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: