Studiul arată și în care țări din Europa putem găsi cea mai curată apă pentru scăldat.

Puţin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate "excelent" al Uniunii Europene, cel mai înalt şi mai strict în ceea ce priveşte apa pentru scăldat.

Informația apare într-un comunicat publicat de Comisia Europeană, care face referire la ultimul raport anual privind calitatea acestor ape.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România şi Slovenia au obţinut cel puţin calificativul "satisfăcător" în 2018.

În patru ţări, cel puţin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate excelentă a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9% din toate zonele), Austria (97,3% din toate zonele) şi Grecia (97% din toate zonele).

Pe ultimele locuri sunt Polonia (28% din totalul zonelor), Bulgaria (52,6% din totalul zonelor) şi România (56% din totalul zonelor).

Cele trei ţări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate nesatisfăcătoare a apei sunt Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6%), Franţa (54 de zone sau 1,6%) şi Spania (50 de zone sau 2,2%).

În comparaţie cu 2017, numărul de zone cu apă pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare din Franţa a scăzut (de la 80 în 2017 la 54 în 2018), în timp ce în Italia şi Spania s-a înregistrat o creştere a acestora (de la 79 la 89 de zone în Italia şi de la 38 la 50 de zone în Spania).

Rezultatele sunt un indicator bun al zonelor în care cetăţenii UE pot găsi în această vară ape pentru scăldat de cea mai bună calitate.

Potrivit raportului din acest an al Comisiei Europene şi al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), marea majoritate - 95,4% - din cele 21.831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerinţele minime de calitate prevăzute de normele UE. În raport au fost incluse şi 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania şi Elveţia.

Procentul zonelor pentru scăldat care respectă standardul de calitate "excelent", cel mai strict, a crescut uşor: de la 85% în 2017 la 85,1% anul trecut.

Procentul zonelor care îndeplinesc standardul "suficient" a scăzut de la 96% în 2017 la 95,4% în 2018. Această scădere minoră este cauzată cel mai probabil de deschiderea unor zone noi de scăldat pentru care nu sunt încă disponibile cele patru sezoane de scăldat necesare astfel încât să poată fi clasificate în conformitate cu directiva.

În 2018, 301 (1,3%) din toate zonele pentru scăldat din UE, Albania şi Elveţia au fost clasificate ca având o calitate "nesatisfăcătoare" a apei. Acest nivel este puţin mai scăzut decât cel de 1,4% înregistrat în 2017.

Normele prevăd obligaţia autorităţilor locale de a lua, pe parcursul sezonului de înot, eşantioane de apă de la locurile de scăldat identificate oficial.

Eşantioanele sunt analizate pentru a se stabili prezenţa a două tipuri de bacterii, care indică existenţa unei poluări determinate de apele uzate sau de animale.

Sursa: Agerpres

Share articol: