Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au realizat un studiu ca să afle cât de mare este pericolul de contaminare într-un avion.

În ultimele luni, numărul pasagerilor s-a redus foarte mult din cauza pandemiei, iar companiile aeriene au pierderi uriașe. Nu doar ele sunt însă afectate, ci întregul sector turistic.

Dar chiar sunt întemeiate temerile celor care evită avionul în această perioadă? Studiul prezintă o concluzie neașteptată: pericolul de îmbolnăvire într-un avion este mult mai mic decât într-un restaurant sau magazin.

Desigur, există o condiție: toți pasagerii trebuie să respecte măsurile de protecție, iar echipajul să dezinfecteze corect interiorul avionului.

Probleme pot să apară la îmbarcare și la debarcare, dacă pasagerii uită de aceste reguli și se înghesuie spre ușă.

În rest, sistemele performante de ventilație ale avionului reduc semnificativ riscul de contaminare.

Ventilația asigură o împrospătare a aerului din cabină la fiecare 2-3 minute și elimină 99% din particulele din aer, inclusiv particule ale virusului, dacă există.

Totuși, pentru ca riscul să fie redus cât mai mult, toți pasagerii trebuie să poarte masca de protecție.

Pericolul este reprezentat de persoanele care nu știu că sunt bolnave, de aceea este esențial ca toate regulile să fie respectate.

În schimb, nu este necesar ca locul din mijloc să fie lăsat liber, pentru că această schimbare nu modifică în niciun fel riscul de transmitere a virusului.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: