Romania se afla pe un loc neasteptat in privinta amprentei de carbon.

Cercetatorii de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie au realizat o harta care arata emisiile de carbon din fiecare tara a Uniunii Europene.

Amprenta de carbon a fiecarei tari inseamna cantitatea de emisii de carbon eliberata in atmosfera, in urma activitatilor umane specifice din gospodarii, printre care transportul, incalzirea, alimentatia, consumul de energie.

In cadrul studiului au fost analizate 27 de state din Uniunea Europeana. Harta arata media emisiilor de carbon pe cap de locuitor (tCO2e/cap).

Desigur, principala sursa de poluare o reprezinta transportul privat, adica masinile personale, explica Diana Ivanova, coordonatoarea studiului.

De asemenea, expertii au observat o legatura clara intre nivelul ridicat de trai din anumite tari si un nivel crescut de emisii de carbon.

Tarile mai bogate sunt si cele care polueaza mai mult, iar cele mai sarace sunt in topul celor considerate "verzi".

Astfel, statele care reprezinta principalii poluatori in Uniunea Europana sunt Marea Britanie si Luxemburg, iar cele care stau cel mai bine la acest capitol sunt Romania, Ungaria si Bulgaria, scrie Daily Mail.

Totodata, in zonele metropolitane foarte dezvoltate sunt produse cantitati mai mare de carbon. Printre acestea se numara nordul Italiei, Parisul si Londra, adica marile aglomerari urbane.

Activitatea umana care polueaza cel mai mult este transportul cu masina personala (30% din emisiile de carbon din UE), apoi consumul de alimente (aproximativ 17%).

Asta deoarece pentru a se produce si vinde branza, de exemplu, sunt implicate multe activitati care polueaza: consum de energie, transport, intretinerea unei forte de munca, prepararea si transportul laptelui.

Concluzia studiului a fost publicata in Environmental Research Letters.

Share articol: