Un nou studiu arată că închiderea camerei în timpul unei întâlniri pe Zoom care durează o oră poate ajuta la economisirea a peste 11 litri de apă și poate salva mai multe resurse naturale. Cercetarea este prima de acest tip care se concentrează pe analizarea utilizării apei și pământului în raport cu infrastructura necesară funcționării Internetului.

Deși pandemia a adus o scădere notabilă în ceea ce privește emisiile de carbon din atmosferă, divertismentul de care ne bucurăm acasă și necesitatea de a lucra de la distanță au și ele un impact semnificativ asupra mediului, din cauza felului în care datele online sunt stocate și transferate la nivel global, se arată în raportul publicat în revista „Resources, Conservation & Recycling”.

Astfel, dacă nivelul utilizării Internetului se menține și în 2021, va fi nevoie de o pădure întinsă, de dimensiunea întregului stat american Indiana, pentru a absorbi carbonul eliminat în aer, mai arată cercetarea.

O singură oră de streaming sau videoconferință duce la emiterea unei cantități între 150 și 1000 de grame de dioxid de carbon. Pentru comparație, trei litri de benzină folosiți pentru alimentarea unei mașini elimină în atmosferă aproximativ 8.887 de grame de dioxid de carbon.

În ceea ce privește companiile care au consumat cele mai multe resurse pentru desfășurarea activității online, topul este condus de Netflix, urmată de Zoom, TikTok, WhatsApp și Facebook, iar asta deoarece cu cât se folosește mai mult conținutul video, cu atât mai mari sunt amprenta de carbon și cantitatea de resurse consumate.

Una dintre cele mai simple soluții ar fi, de exemplu, vizionarea serialelor favorite la rezoluție standard, nu HD, lucru care ar duce la o amprentă personală cu 86% mai redusă.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: