Cercetătorii arată că există un punct maxim până la care faptul că te bucuri de mult timp liber este perceput pozitiv. 

Aceștia au descoperit că după cinci ore sentimentul că te bucuri cu adevărat de timpul tău liber începe să scadă. Deși inițial starea de spirit se îmbunătățește atunci când intervalul de timp liber crește, tendința nu se susține pentru perioade foarte lungi de timp.

„Ideal este să ne bucurăm de o cantitate moderată de timp liber. Am descoperit că dacă avem prea mult acesta influențează în mod negativ starea de bine percepută, din cauza lipsei de productivitate și a unui scop”, a transmis Marissa Sharif, co-autor al studiului realizat de Universitatea din Pennsylvania.

Sharif și colegii său au analizat rezultatele a două studii realizate la scară largă, cu un total de 35.000 de participanți. Unul dintre ele s-a desfășurat în perioada 2012 - 2013 și presupunea ca participanții să povestească ce au făcut în ultimele 24 de ore.

După sistematizarea activităților care ar intra în zona timpului liber și calcularea timpului pe care participanții l-ar aloca pentru ele, echipa a descoperit că starea de bine începea să scadă odată ce timpul liber depășea cinci ore. Cercetătorii au stabilit și că e important felul în care oamenii își petrec timpul liber.

„Cu toate că mult timp petrecut de unul singur pentru activități neproductive a avut un efect negativ asupra bunăstării percepute, timpul investit in socializare sau petrecut într-un mod productiv nu a avut același efect”, au precizat specialiștii.

În cadrul ambelor experimente, participanții la studiu au fost rugați să își imagineze că se bucură de o anumită perioadă de timp liber și să se gândească ce ar face cu el, una dintre componente fiind analizarea felului în care este investit și dacă timpul liber se orientează către activități productive sau este „irosit”.

Concluzia a fost că oamenii care simt că au prea puțin timp liber ar trebui să încerce să găsească două ore, cel puțin, pe care să le petreacă așa cum își doresc, dar fără să renunțe la obligațiile lor. La polul opus, cei care au zile mult prea libere ar trebui să încerce să-și folosească timpul într-un scop anume, conectându-se cu cei din jur sau realizând activități productive. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: