Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Austin din Texas, arată capcana în care cad mulți oameni obișnuiți să se informeze online.

Astfel, foarte mulți dintre cei care obișnuiesc să se informeze de pe Google ajung să creadă că dețin chiar ei cunoștințele respective, deși acest lucru nu este adevărat. Prin urmare, se consideră mai informați și chiar mai inteligenți decât sunt în realitate, scrie Daily Mail.

Fenomenul se produce loc inconștient, oamenii fiind convinși că informațiile aflate de pe Google provin de fapt din memoria lor.

De aceea, dacă sunt puși să răspundă la anumite întrebări fără să mai utilizeze internetul, ei vor considera că știu să dea informațiile corecte, deși în realitate vor greși.

„Confundăm cunoștințele disponibile online cu propriile noastre cunoștințe. Fiind conectați mereu la informație, barierele dintre datele la care putem avea acces printr-un simplu click și ceea ce știm noi cu adevărat tind să se șteargă”, explică Adrian Ward, profesor la Universitatea Austin.

Concluzia studiului este o versiune a cunoscutului efect Dunning-Kruger: oamenii care au cunoștințe limitate despre un anumit subiect tind să-și supraestimeze competența în acel domeniu. Paradoxal, cu cât sunt mai ignoranți, cu atât sunt mai încrezători în priceperea lor.

Fenomenul este cât se poate de periculos, pentru că oamenii care sunt foarte încrezători în propriile cunoștințe, deși nu le dețin, cad deseori victime dezinformării și iau decizii greșite.

De asemenea, elevii și studenții vor trece cu vederea studierea unor subiecte, considerând, în mod eronat, că le cunosc deja.


 

Share articol: