Un tânăr de 23 de ani din Germania își poate micșora și mări dimensiunea pupilelor în mod conștient, un lucru pe care oamenii de știință îl considerau imposibil. 

Doi mușchi foarte mici acționează ca un fel de „păpușari” pentru fiecare pupilă în parte, dilatând-o într-un mediu întunecos pentru a capta mai multă lumină și contractând-o în contexte foarte luminoase, pentru a limita cantitatea de lumină receptată. Comunitatea științifică era convinsă că acest proces este unul complet automat, pentru care nu există control conștient.

Singurul lucru pe care îl credeau posibil este ca unii oameni să-și modifice dimensiunea pupilelor prin metode indirecte. De exemplu, este cunoscut faptul că dacă oamenii se gândesc la soare pupilele lor se micșorează, iar dacă își imaginează o încăpere întunecată acestea se dilată, arată Christoph Strauch, autor al noului studiu. Însă nimeni nu credea că oamenii pot controla acest proces la fel cum își pot controla mușchii - până când un student din Germania l-a contactat pe Strauch după ce a asistat la unul dintre cursurile sale.

Atunci când avea 15 sau 16 ani tânărul a realizat că poate să-și controleze dimensiunea pupilelor.

„I-am arătat unui prieten că pot ‘tremura’ cu pupilele, iar el a observat că acestea devin mai mici”, a explicat acesta. Totuși, spune că nu și-a dat seama complet de acest lucru până când nu a jucat jocuri video pentru perioade lungi de timp.

„Contractarea pupilelor se simte de parcă ai încorda un mușchi, iar dilatarea lor e ca o relaxare totală a ochiului”, a mai spus tânărul, devenit acum subiect de studiu.

Inițial, acesta își putea schimba dimensiunea pupilelor prin concentrarea asupra unui obiect sau în spatele lui, însă prin exercițiu a învățat cum să facă asta fără un punct focal. Acesta le-a spus cercetătorilor că tot ce trebuie să facă este să se concentreze asupra ochiului - fără să-și imagineze un mediu luminos sau întunecat.

Printr-o serie de teste oamenii de știință au și confirmat că ceea ce spune tânărul este adevărat, făcând comparație între felul în care arată pupila și procesul atunci când ele sunt stimulate direct, comparativ cu stimulii indirecți. Ca efect, cercetătorii au descoperit și că unele părți ale creierului său sunt activate atunci când își dilată sau își comprimă pupilele - precum centrii voinței și cei care se ocupă de abilitatea de a lua decizii.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: