O tomografie computerizată a dezvăluit adevărul despre o mumie egipteană de acum 3.000 de ani.

Egiptologii au crezut inițial că au în fața lor mumia unui copil, concepută în așa fel încât să redea chipul zeului egiptean Osiris, simbol al morții și reînvierii.

Mumia a fost scanată la tomograf, la spitalul Rambam din Haifa, Israel. Astfel, cercetătorii au observat cu uimire că în interior nu erau rămășițe umane, ci doar cereale și lut, modelate în forma unui om.

Deși mai neobișnuite, mumiile de acest fel, care conțin doar plante, erau folosite în Egiptul antic, ca ofrandă simbolică adusă zeului Osiris.

Un al doilea sarcofag analizat de specialiști conține rămășițele unui șoim mumificat, pasăre care simboliza la vechii egipteni întruchiparea zeului Horus, protectorul faraonului.

Ambele mumii se află de mult timp în custodia Muzeului Național Maritim din Haifa. Originea celor doua sarcogafe nu este însă cunoscută. Este posibil ca ambele să fi fost îngropate în mormântul unui faraon, ca ofrade aduse zeilor.

Îngroparea unor animale mumificate în mormintele oamenilor de vază era un obicei larg răspândit în Egiptul antic.

Păsările, spre exemplu, erau asociate cu diferite zeități, de aceea oamenii credeau că pot proteja trupul unui faraon decedat.
Tot din acest motiv, egiptenii mumificau și pisici, crocodili sau diferite alte animale.

Cele două mumii analizate datează de acum 2.500-3.000 de ani, scrie Daily Mail.

Sursa foto: Daily Mail/Pen News


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: