Specii diferite de animale au speranțe de viață distincte. Rechinul de Groenlanda, de exemplu, poate trăi până la 400 de ani, în vreme ce efemeridele trăiesc doar cinci minute. Motivul diferenței uriașe este dat de genetică. Dar acest lucru se aplică mai ales când vine vorba de comparații între specii. De exemplu, speranța noastră de viață este de aproximativ două ori mai mare decât cea a „rudelor” noastre apropiate, primatele precum cimpanzeii sau gorilele.

Totuși, mulți dintre experți sunt de acord că, deși genetica are un rol cheie în ceea ce privește longevitatea, aceasta nu este factorul determinant. Profesorul de genetică Janet Thorton, expert în geriatrie și biologie celulară, susține că „genetica are o contribuție de mai puțin de 30% și este adevărat că longevitatea este moștenită în familie”. Totuși, poate fi dificil de separat dacă anumite familii cu membri care ajung la o vârstă venerabilă reușesc aceste performanțe datorită geneticii sau dacă stilul de viață este cel care influențează foarte mult aceste aspecte, întrucât majoritatea membrilor unei familii locuiesc în același mediu și au diete și obiceiuri similare.

Efectul stilului de viață este foarte clar atunci când ne uităm la felul în care a crescut speranța de viață, proporțional cu extinderea accesului la apă, mâncare și îngrijire medicală. În același timp, a fost demonstrat și că reducerea aportului caloric în dieta oamenilor duce la o longevitate mai mare, dar și că 15 minute de exerciții fizice zilnic pot crește speranța de viață cu până la 3 ani.

Longevitatea individuală a oamenilor este afectată de genetică, dar nu ca factor principal. Cercetătoarea Lorna Harries rezumă acest aspect foarte bine: „genetica poate pune bazele unei vieți lungi, dar apoi trebuie să faci lucrurile potrivite pentru a construi pe această bază”. Așadar, o dietă sănătoasă și exercițiul fizic regulat ar putea fi secretul longevității oamenilor.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: