Un studiu recent arata ca oamenii sufera de o afectiune inexplicabila cand stau mult timp in spatiu.

Starea de sanatate a astronautilor este de mult timp investigata. Riscul la care sunt expusi oamenii care merg in spatiu limiteaza deocamdata posibilitatea unor misiuni de durata.

Stim deja ca astronautii care stau mult timp in spatiu sufera de atrofie musculara si de tulburari de vedere.

O noua cercetare arata insa si o alta problema de sanatate, deocamdata inexplicabila: astronautii au o temperatura corporala mai ridicata.

In timpul misiunilor spatiale care dureaza mai mult, astronautii ajung sa aiba febra, temperatura corpului fiind cu pana la 1 grade Celsius mai ridicata ca in mod normal, scrie IFL Science.

Expertii cred ca febra apare din cauza ca in conditii de gravitatie zero corpul nostru nu se poate racori eficient, pentru ca transpiratia nu se evapora.

Totodata, la astronauti apare o inflamatie in corp, iar medicii cred ca starea de imponderabilitate este confundata de organism cu o infectie. De aici si reactia ciudata - inflamatie si febra.

Nu este clar deocamdata de ce apare febra spatiului, insa problema poate fi extrem de grava, pentru ca in unele cazuri astronautii au avut o temperatura a corpului care a depasit 40 de grade Celsius.

Riscul este si mai mare, pentru ca ei sunt nevoiti sa faca zilnic efort fizic, antrenamente, altfel oasele si muschii vor fi distrusi de lipsa gravitatiei. Iar efortul fizic sustinut creste si mai mult temperatura corpului.

Pe langa riscul vital pe care il are febra persistenta, ea afecteaza serios si performantele fizice si congnitive ale astronautilor in timpul misiunilor.

Studiul a fost realizat de o echipa internationala de cercetatori sub coordonarea Universitatii din Berlin, iar concluzia a fost publicata in Scientific Reports.

Share articol: