Un studiu realizat de World Weather Attribution arata ca, din cauza schimbarilor climaterice, valurile de caldura vor deveni ceva obisnuit in urmatorii ani.

Vara aceasta, Europa a fost lovita de valul de canicula poreclit Lucifer. Temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius la umbra, au fost incendii de vegetatie si multi oameni au ajuns la spital din cauza caldurii.

In Balcani si Mediterana, nici macar noptile nu erau racoroase, temperaturile ramanand peste 30 de grade Celsius. Mai multi oameni au murit.

Din pacate, fenomenele meteo precum Lucifer vor deveni ceva frecvent, mai ales in sudul Europei, avertizeaza specialistii.

Iar temperaturile de peste 40 de grade vor ajunge sa fie considerate ceva firesc vara. Aceste schimbari vor avea loc pana in anul 2050, scrie Daily Mail.

Climatologii spun ca valurile de caldura, dar si cresterea generala a temperaturilor, sunt provocate de emisiile de gaze cu efect de sera. De aceea, aceste temperaturi extreme sunt intalnite mai frecvent in marile orase.

Pe viitor, daca poluarea nu este redusa, temperaturile vor creste si mai mult, iar cel mai mult vor avea de suferit locuitorii din zone unde chiar si acum este foarte cald.

Prin urmare, autoritatile trebuie sa ia masuri pentru a limita pe cat posibil problemele care se vor ivi in marile orase, in timpul perioadelor de canicula.