Exercițiul care a durat o săptămână și a a fost coordonat de NASA, a concluzionat că o catastrofă ar fi inevitabilă, chiar dacă am avea o perioadă de pregătire îndelungată. Scenariul ipotetic al impactului a dovedit că guvernele globale nu sunt deloc gata pentru a gestiona un asemenea dezastru.

„Dacă ne-am confrunta cu acest scenariu în viața reală, nu am fi capabili să lansăm niciun fel de navetă spațială într-un timp scurt, folosind actualele capabilități”, au precizat participanții. Singurul răspuns ar fi evacuarea zonei înainte de impact, cu toate că efectele s-ar resimți în regiuni foarte extinse din Africa de Nord și Europa.

La acest anunț, Elon Musk, fondatorul SpaceX, a precizat că lipsa unei soluții este unul dintre principalele motive pentru care omenirea are nevoie de rachete mai mari, mai multe și mai avansate.

Recent, SpaceX și-a adjudecat un contract de 2,89 miliarde de dolari cu NASA, pentru dezvoltarea noii generații de rachete Starship, special pentru a transporta oameni și încărcătură în mai multe regiuni ale Sistemului Solar. Alături de racheta Booster, Space X susține că Starship ar putea fi cel mai puternic vehicul realizat vreodată în lume și, teoretic, ar putea fi folosită în misiuni de distrugere a unui asteroid care ar putea amenința Terra.

NASA lucrează deja la o astfel de tehnologie și planifică o lansare în acest sens la finalul lui 2021, înainte de a ajunge la asteroidul Dimorphos, în toamna lui 2022, cu scopul de a-i modifica orbita și de a dovedi că o astfel de strategie se poate aplica și în cazul obiectelor cosmice care ar putea pune în pericol Terra.