Satelitul, numit Queqiao, a fost transportat pe orbita de racheta Long March 4C care a fost lansata la ora locala 5:28 de la Centrul de Lansare a Satelitilor Xichang din sud-vestul tarii, potrivit Administratiei Nationale Spatiale din China.

La circa 25 de minute dupa lansare, satelitul s-a separat de racheta si a intrat pe orbita de transfer Pamant-Luna cu un perigeu de 200 de kilometri si un apogeu de circa 400.000 de kilometri. Panourile solare si antenele de comunicatii au fost deschise.

Queqiao urmeaza sa intre pe o orbita halo in zona celui de-al doilea punct Lagrange (L2) al sistemului Soare - Pamant/Luna, la circa 455.000 de kilometri de planeta noastra.

Acesta va fi primul satelit de comunicatii din lume care va opera pe acea orbita.

Insa, misiunea se va confrunta cu multe provocari, printre acestea numarandu-se numeroase operatiuni de ajustare pe orbita, franarea in apropierea Lunii si profitarea de campul gravitational selenar.

Oamenii de stiinta chinezi spera ca satelitul Queqiao va functiona ca o punte de legatura comunicationala intre centrul de control de pe Pamant si zona indepartata a Lunii, unde sonda selenara Chang E 4 va ajunge la sfarsitul acestui an.

Lansarea de luni a fost cea de-a 275-a misiune a seriei de rachete Long March. 

Sursa: Agerpres