Cercetătorii care au realizat lucrarea au ajuns la concluzia că în acest scenariu riscul de a dezvolta tumori canceroase crește cu 60%. Studiul controversat realizat de o echipă de la Berkeley a implicat analizarea a 46 de cercetări diferite care vizează efectele utilizării smartphone-urilor și impactul lor asupra sănătății

Concret, aceștia au concluzionat că folosirea unui mobil timp de 1000 de ore - adică aproximativ 17 minute pe zi timp de zece ani - crește riscul de a dezvolta cancer cu 60%. Argumentul este acela că radiațiile generate de semnalele mobile „interferează cu mecanismele celulare” și pot duce la crearea unor proteine care cauzează degradarea ADN-ului, tumori și chiar moartea celulelor, în cazuri extreme.

FDA (US Food and Drug Administration) neagă, însă, orice corelație și arată că nu există „dovezi științifice concludente referitoare la probleme de sănătate cauzate de expunerea la undele emise de telefoanele mobile”.

Experții de la Berkeley au examinat studii anterioare realizate în SUA, Suedia, Marea Britanie, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, pentru a avea o perspectivă mai clară asupra corelației dintre utilizarea telefonului mobil și sănătatea oamenilor.

Astfel, autorul studiului, Joel Moskowitz, recomandă oamenilor să reducă timpul de utilizare a dispozitivelor mobile, să le țină departe de corp și să folosească.

„Utilizarea telefoanelor mobile evidențiază o îngrijorare la nivelul sănătății publice care a primit foarte puțină atenție în comunitatea științifică”, a spus Moskowitz.

Michelle Mitchel, directorul departamentului de cercetare pentru combaterea cancerului din Marea Britanie susține că rezultatele au fost „mixte” și că există niște limitări importante ale studiilor folosite.

„De exemplu, unele dintre ele au fost realizate pe animale, în vreme ce altele comparau oameni care aveau deja cancer care au fost rugați să-și amintească istoricul de utilizare a telefonului mobil, mai degrabă decât să monitorizeze subiecții în timp”, a spus aceasta. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: