Descoperita pe 21 septembrie 2012, cometa ISON, poreclita si "cometa secolului" va trece pe langa planeta noastra in decembrie 2013 si ar fi vizibila cu o luna inainte.

Pentru multi dintre noi, apropierea unei comete nu este nimic mai mult decat un fenomen interesant si poate un subiect de discutie mai deosebit.  Daca ne gandim insa ca aceasta bucata de roca si gheata si-a inceput calatoria in urma cu 10.000 de ani, parca povestea ei devine ceva mai interesanta.

ISON, sau C/2012 S1, cum mai este numita, provine din Norul Oort, o zona foarte intinsa din spatiu, situata dincolo de Pluto si plina de asemenea comete. S-a desprins de acolo acum 10.000 de ani, se va apropia periculos de mult de Soare si, daca va supravietui “atingerii” sale fierbinti, va trece si pe langa noi, chiar in a doua zi de Craciun, pe 26 decembrie. Va fi un cadou frumos pentru cei pasionati de astronomie si nu numai, pentru ca ISON poate fi plina de surprize.

Chiar si astronomii recunosc ca este greu sa afle totul despre comete, pentru ca ele sunt imprevizibile. Iata ce spunea David Levy, unul dintre cei care au descoperit cometa Shoemaker-Levy 9, pentru Space.com: "Cometele sunt la fel ca pisicile. Au coada si fac exact ce vor ele”. Prin urmare, exista vreun risc pentru  planeta noastra?

Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucuresti, explica: “Citatul lui David Levy se refera la stralucirea cometelor, care nu se potriveste mereu cu calculele. Nu se refera la riscul pentru planeta noastra”.

Deci nu exista niciun pericol si trebuie sa tinem cont ca ISON se va apropia de Pamant pe 26 decembrie la o distanta minima de 64 de milioane de kilometri, adica la jumatatea distantei dintre planeta noastra si Soare.

In plus, exista posibilitatea ca, atunci cand se va apropia de Soare, in luna noiembrie, cometa sa se topeasca din cauza caldurii si sa se sfarame in bucati. Nu exista niciun pericol, ne asigura Adrian Sonka si nici nu am vedea ceva pe cer, pentru ca bucatile desprinse ar fi foarte mici.

Numele de “cometa a secolului” i-a fost dat de jurnalisti, pentru ca expertii au estimat ca va fi foarte luminoasa si va oferi un spectacol impresionant pe cer. Deocamdata este totusi greu de estimat ce anume vom vedea. Intre timp, entuziasmul astronomilor a mai scazut, pentru ca datele obtinute recent nu sunt mai fel de incurajatoare, spune Sonka.

Chiar daca nu va fi acel “spectacol extraordinar” care are loc o data la 100 de ani, cum sperau initial astronomii, cei interesati de acest fenomen trebuie sa stie ca vor putea vedea cometa, incepand cu luna noiembrie, desigur, daca aceasta nu va fi intre timp distrusa de Soare.

Prin urmare, se pot intampla multe cu aceasta cometa, nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem. Si sa nu uitam ca, orice vom vedea, va fi unic, pentru ca ISON nu se va mai trece niciodata pe langa noi, ci va iesi din sistemul nostru solar.

Poate fi devastator un potential impact intre o cometa si planeta noastra? Raspunsul este simplu: marimea conteaza, “ea dicteaza efectele. Cu cat obiectul este mai  mare cu atat vom suferi pagube mai mari, ducand pana transformarea Pamantului intr-o planeta ostila vietii”, precizeaza Adrian Sonka.

In cazul lui ISON insa, nu avem motive de ingrijorare: nu este o cometa foarte mare si nici nu are cum sa-si schimba traiectoria atat de mult incat sa se prabuseasca pe Terra.

Share articol: