Chiar dacă, cel mai probabil, nu le vei întâlni niciodată pe celelalte versiuni ale tale, unii oameni de știință spun că ele chiar există. 

Ideea că ar exista multiple versiuni ale propriei persoane în lumi neunumărate este foarte departe de experiența noastră intuitivă. Sigur că noi ne simțim unici și suntem conștienți că trăim o singură viață, însă potrivit unei analize din ce în ce mai populare a mecanicii cuantice, cunoscută sub denumirea de „interpretarea lumilor multiple”, fiecare eveniment fundamental are mai multe finalități posibile și separă lumea în realități alternative.

Chiar și pentru cercetători e ciudat să creadă că universul se mișcă în funcție de direcția în care se deplasează o moleculă sau alta și, cu atât mai mult, e bizar să știe că acest principiu se aplică inclusiv ființelor umane. De exemplu, poate că există o lume în care o altă versiune a ta a cumpărat un bilet câștigător la loterie. Sau, poate, într-o alta, te-ai împiedicat și ai căzut de pe marginea unei prăpastii.

„Este absolut posibil să existe lumi multiple în care am luat decizii diferite. Pur și simplu ne uităm la legile fizicii”, a spus Sean Carroll, fizician la California Institute of Technology și autorul unei noi cărți pe acest subiect. „Nu știm dacă numărul lumilor este unul finit sau infinit, dar cu siguranță este unul foarte mare”.

Această idee își are rădăcinile în anul 1926, atunci când fizicianul austriac Erwin Schrödinger a demonstrat matematic volatilitatea lumii subatomice. Concret, la scara realității, un obiect există într-un anumit context. Dar în universul cuantic obiectul există într-o stare „probabilă”, fiind prezent doar atunci când este observat.

Aproape un secol de experimente a confirmat faptul că, deși este foarte ciudat, acest fenomen este nucleul lumii fizice. Chiar și Einstein a avut probleme cu interiorizarea acestei noțiuni: ce s-a întâmplat cu toate celelalte locații posibile în care s-ar fi putut afla un obiect și cu toate celelalte finaluri posibile ale unei acțiuni?

În 1957, un student la Princeton numit Hugh Everett III a venit cu o explicație radicală. Acesta a propus ideea că toate celelalte realități alternative chiar există, dar că în lumea pe care o conștientizăm se manifestă una singură. Toate celelalte posibilități se despart de noi, fiecare generând o lume nouă, separată. Nimic nu se pierde, în acest scenariu, din moment ce tot ceea ce se poate întâmpla chiar se petrece într-o anumită lume.

Interpretarea ridică o serie de întrebări uimitoare despre multiplele versiuni ale realității și despre versiunile personale ale unui om care pot exista în fiecare dintre ele. Am putea oare să trecem de la o realitate la alta și să comparăm cele două existențe alternative? Răspunsul este nu, pentru că odată ce o lume se formează, aceasta are o evoluție proprie, iar trecerea de la una la cealaltă ar fi similară cu o călătorie cu viteza luminii, ceva ce nu se poate realiza.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: