14 imagini captate cu ajutorul satelitilor au fost folosite pentru a se crea o imagine cu adevarat tulburatoare, una in care trei mari oceane ale Pamantului au fost lipsite de formatiuni mari de nori sau fenomene meteo extreme. Imaginea este cu atat mai spectaculoasa cu cat in estul Pacificului se inregistrau ramasitele furtunii tropicale Lorena, iar in sudul Atlanticului se forma o despresiune tropicala.

Cele 14 imagini care au format "harta" calma Pamantului au fost surprinse pe data de 8 septembrie, fenomenul fiind extrem de rar. Cu doar o luna in urma, U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration a dat publicitatii cifra fenomenelor meteo extreme care au avut loc pe Pamant de la primele inregistrari de acest fel: 11.967.

Cercetarile arata ca cele mai multe fenomene extreme au loc in emisfera vestica a Terrei. Dupa o cercetare care s-a desfasurat intre lunile mai si august ale acestui an, National Hurricane Center din Statele Unite a estimat ca exista cu 70% mai multe sanse ca aceste fenomene sa loveasca Pamantul in 2013, nu mai putin de 20 de furtuni uriase si 11 uragane urmand sa se dazlantuie.