Cel mai mare și cel mai puternic telescop cu infraroșu realizat vreodată a fost lansat în spațiu, cu misiunea specială de a afla mai multe despre universul timpuriu și de a examina primele stele și galaxii, în căutarea semnelor de viață extraterestră.

Cercetătorii NASA, care au lucrat alături de colegii lor de la agențiile spațiale Europeană și Canadiană, consideră că telescopul spațial James Webb, cu o valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, va fi cel mai puternic instrument de observare spațială în deceniul următor.

Instrumentul a fost „încărcat” la bordul unei rachete de transport Ariane 5, care a fost lansată în cosmos de la o bază din Guyana Franceză, chiar în ziua de Crăciun. Acesta se va desprinde de rachetă după 26 de minute de călătorie în spațiu, înainte de a petrece o lună întreagă navigând spre destinația sa de pe orbita Soarelui, la aproape un milion de mile distanță de Pământ - adică de circa patru ori mai departe decât distanța la care se află Luna față de Terra. Lansarea fusese planificată inițial pentru Ajunul Crăciunului, dar prognoza meteo a determina devansarea lansării cu o zi.

Oamenii de știință speră că telescopul le va oferi o perspectivă asupra felului în care arăta universul acum 13,7 miliarde de ani, adică înainte cu doar 100 de milioane de ani de Big Bang.

„Ne va oferi o mai bună înțelegere a universului și a locului pe care în ocupăm în acest sistem cosmic uriaș - cine și ce sunetem - căutarea este eternă”, a spus Bill Nelson, reprezentant NASA.

În acest proiect au fost implicați mii de oameni din 29 de țări, încă din anii 1990. Astronomii din întreaga lume au așteptat cu nerăbdare lansarea telescopului Webb, după zeci de ani de muncă.

„În această dimineață are loc o lansare pentru umanitate. După Webb, nu vom mai vedea niciodată cerul la fel”, a spus Stéphane Israël, director al Arianspace.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: