Conform unei cercetari recente, ce mai extinsa Zona Moarta din Lume, sau Zona cu Oxigen Minim, se afla in Golful Oman.

Aici, regiunea cu o cantitate foarte scazuta de oxigen acopera aproximativ 165.000 km patrati. Zona Moarta se afla la o adancime cuprinsa intre 200 si 800 de metri.

Doua submarine trimise recent in golf au adunat noi informatii despre acest fenomen. Astfel, cercetatorii si-au dat seama ca zona s-a extins foarte mult din anii 1990.

In prezent, regiunea este compusa integral dintr-un mediu anoxic (complet lipsit de oxigen) si suboxic (cu o cantitate foarte mica de oxigen).

Extinderea rapida a Zonei Moarte este dovada ca "oceanul se sufoca", precizeaza cercetatorul Bastien Queste, de la Universitatea East Anglia.

Plantele si animalele marine nu pot trai intr-un mediu fara oxigen, iar aceasta problema va afecta si oamenii, pentru ca multi se bazeaza pe ocean pentru hrana.

Cercetatorii estimeaza ca vor aparea tot mai multe Zone Moarte de acest fel, din cauza incalzirii oceanelor. In apele mai calde oxigenul nu poate fi retinut la fel de eficient.

Pe langa schimbarea climei, poluarea apelor este un alt factor va duce la reducerea cantitatii de oxigen din apa, scrie Science Alert.