Arheologii au anunțat posibila descoperire a celei mai vechi așezări vikinge cunoscute până în prezent, în Islanda. Conform Live Science, construcția datează din jurul anului 800, cu mult înainte de primele așezări permanente din zonă. 

"Casa lungă" (longhouse) este o structură folosită în comun de vikingi. Aceasta ar fi putut face parte dintr-o aşezare de vară construită în anii 800, fiind cu câteva decenii mai veche decât perioada în care se credea că primii vikingi au ajuns pe ţărmul islandez.

Descoperirea se află îngropată sub una similară, ceva mai recentă, care ascundea numeroase comori din epocă, conform arheologului Bjarni Einarsson, coordonatorul şantierului arheologic.

"Casa comună mai recentă este şi cea mai bogată descoperită până acum în Islanda", a declarat Bjarni Einarsson

Printre rămăşiţele acestei structuri a fost găsit unul dintre cele mai valoroase tezaure vikinge descoperite în Scandinavia. Tezaurul conţine argint, mărgele ornamentale şi monede vechi, scrie Live Science.


Sursa FOTO: Live Science

Structură mai veche este şi una dintre cele mai mari "case lungi" descoperite vreodată în Islanda și ar fi fost construită în jurul anului 800. Ceea ce este cu adevărat deosebit la această "casă lungă" este faptul că adăpostește şi atelierul unui fierar, singura fierărie descoperită într-o astfel de structură vikingă din Islanda.

Ambele structuri au fost descoperite la Stöd, în apropiere de satul şi de fiordul Stödvarfjördur, în estul Islandei. 

Bjarni Einarsson a descoperit ruinele de la Stöd în 2007 şi a început săpăturile în sit în 2015. Şantierul arheologic este susţinut financiar de Fondul Arheologic al Islandei, autorităţi, companii şi localnici. 


Vezi și: Luna "Pride" pe Tik Tok

Share articol: