Conform unor noi studii, oamenii care au suferit depresii severe au un "ceas biologic" care ii face sa traiasca in zone temporale diferite fata de oamenii sanatosi. Cercetatorii pot estima in cateva ore momentul in care a murit un om doar cercetand genele din anumite zone ale creierului persoanei decedate.

Pentru cercetare s-au studiat 12.000 de gene din sase regiuni ale creierelor a 55 de persoane decedate fara trecut in materie de boli neurologice. De asemenea, au fost puse sub observatie creierele a 34 de persoane care au trecut prin depresii sau s-au sinucis. 100 de gene active sau in repaos in ultimele 24 de ore i-au ajutat pe medicii specialisti sa estimeze momentul in care a survenit moartea persoanelor, dar doar in cazul oamenilor fara probleme neurologice.

Genele sunt parte a unei masinarii biologice complexe care trebuie sa fie capabila sa indeplineasca comenzile date de om 24 de ore din 24, dar sa stie si cand e nevoie de repaos sau munca sustinuta. Cercetarea realizata de oamenii de stiinta de la University of Michigan este prima in care subiectul principal a fost "ceasul biologic" al creierului.