Evenimentul, care a fost transmis in direct, a prezentat concluziile unor studii despre satelitii naturali Europa si Enceladus.

Cele mai interesante informatii sunt despre acesta din urma. Pe Enceladus au fost identificate conditii prielinice formelor de viata, mai exact hidrogen in jeturile de vapori care tasnesc de sub crusta inghetata.

Expertii de la NASA cred ca aici sunt conditiile necesare pentru a aparea forme simple de viata extraterestra, precum microbii.

Enceladus nu este complet inghetat, cum credeau astronomii in trecut. Cu ajutorul sondei spatiale Cassini, ei au aflat ca sub crusta de gheata de pe Enceladus exista un ocean urias de apa lichida.

Acesta se afla la cativa kilometri adancime sub scoarta satelitului si uneori apa de aici iese la suprafata prin jeturi de vapori, expulzate prin crapaturi din gheata.

Conform cercetatorilor, hidrogenul identificat in jeturile de vapori este provocat de reactiile chimice care au loc intre apa calda si rocile de pe fundul oceanului.

Formele de viata de aici, daca exista, ar putea semana cu organismele unicelulare extremofile de pe Terra, care arata ca niste tuburi si care traiesc in apropierea puturilor hidrotermale de pe fundul oceanelor.

Enceladus are un diametru de aproximativ 500 de kilometri si se afla la o distanta de 1,2 milioane de kilometri de Pamant. Temperatura maxima la suprafata este -198 de grade Celsius, iar atmosfera este compusa in procent de 91% din vapori de apa, la care se adauga nitrogen, dioxid de carbon si metan.

Tot aseara, NASA a anunta ca jeturi de vapori de apa au fost identificate si pe Europa, un satelit natural al planetei Jupiter.

Pentru a cerceta in detaliu acesti sateliti naturali, NASA va lansa misiuni speciale, iar prima, spre Europa, va incepe in 2022.