Acesta a fost numit A76 și, după separarea de banchiză și-a continuat călătoria către Marea Weddell. Icebergul are o lungime de aproximativ 169 de kilometri și o lățime de 24 de kilometri, având o suprafață de 4320 de kilometri pătrați - de 72 de ori suprafața Manhattan-ului.

Deși în acest moment iceberg-ul este cel mai mare din lume, acesta nu intră în top 10 cele mai mari blocuri de gheață din istorie, au arătat jurnaliștii de la New Scientist. A68a - un iceberg care măsura 6.000 de kilometri pătrați a deținut acest record până în decembrie 2020. „Titlul” a fost deținut de-a lungul timpului de mai multe blocuri de gheață, dar cel mai mare se pare că a fost unul de o dimensiune fabuloasă de 30.000 de kilometri pătrați, zărit în 1958.

Motivul care a determinat desprinderea blocului de gheață este unul natural, zona nefiind afectată masiv de încălzirea globală, a precizat Alex Brisbourne, cercetător la British Antarctic Survey, citat de New Scientist. Chiar dacă acesta s-ar topi complet, nu ar avea un efect vizibil asupra nivelului mărilor, au mai spus specialiștii.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: