O echipa de cercetatori de la Universitatea City din New York a obtinut un material la fel de rezistent ca armura, care sa poate opri gloantele, insa extrem de subtire si comod la purtare.

Secretul este grafenul, un material foarte subtire, care este format din straturi de atomi de carbon legati intre ei. Un strat de grafen este de un milion de ori mai subtire ca o foaie de hartie, insa extrem de rezistent.

Insa daca aplicam doua straturi de grafen, unul peste altul, vom obtine diamen, un nou material, care poate fi la fel de tare ca diamantul. O haina facuta dintr-un asemenea material ar fi asemeni unei armuri si ar putea opri gloantele.

Este interesant insa ca diamenul se intareste numai atunci cand doua straturi de grafen sunt puse unul deasupra celuilalt. Daca sunt folosite mai multe straturi de grafen, fenomenul de intarire nu mai apare.

Un singur strat de grafen se numeste grafit si se simte moale la atingere. Cand sunt unite doua straturi de grafit si se aplica presiune pe ele, atunci materialul devine extrem de tare, ca un diamant.

Diamenul va putea fi folosit pentru confectionarea de imbracaminte de protectie, indispensabila mai ales soldatilor care lupta pe front.

Descoperirea a fost publilcata in revista Nature Nanotechnology.

Foto: iStock