Un dihor cu picioare negre a fost clonat de cercetătorii americani, din genele unui animal care a murit în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Exemplarul, botezat de specialiști Elizabeth Ann, s-a născut la finalul anului trecut în Colorado, SUA și este copia genetică a unui dihor numit Willa care a murit în 1988 și ale cărui rămășițe au fost criogenate.

Clonarea ar putea aduce înapoi pe Terra specii dispărute, iar până acum tehnica promite să contribuie la salvarea speciilor pe cale de dispariție, precum calul sălbatic mongol care a fost deja clonat și s-a născut vara trecută în Texas. „Biotehnologia și datele genetice pot face diferența atunci când vine vorba despre eforturile de conservare”, a transmis Ben Novak, cercetător la Revive & Restore, un ONG interesat de conservarea biodiversității planetei.

Dihorii cu picioare negre au reprezentat o poveste de conservare fericită chiar și înainte de clonare. Aceștia au fost considerați dispăruți, victime ale pierderii habitatului și vânătorii – până când un cățel numit Shep a adus la ferma stăpânilor un astfel de exemplar, în 1981.

În acest context, cercetătorii au căutat exemplarele aflate în libertate și le-au inclus într-un program de perpetuare a speciei care a dus la nașterea a mii de dihori cu picioare negre în Canada, SUA și Mexic, în anii 1990.

„Prin aceste tehnici de clonare putem, practic, să înghețăm timpul și să regenerăm celulele respective”, au mai spus cercetătorii. O dovadă este și perpetuarea speciei cailor mongoli, care acum numără aproximativ 2000 de exemplare, descendente ale câtorva zeci.

Astfel, și Elizabeth Ann, alături de alte viitoare clone ale dihorului Willa, vor forma o nouă linie de descendenți ai speciei care vor rămâne în grija specialiștilor pentru a fi studiați. Deocamdată nu există planuri pentru eliberarea lor în natură, au spus cercetătorii. 

Sursa foto: NBC News/AP

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: