Cu toate că până acum se orientau spre diverse alte surse, chiar din afara galaxiei, cercetătorii și-au dat seama că, cel mai probabil, sursa este un nor molecular gigantic.

Misiunea cercetătorilor a fost exact aceea de a găsi drumul până la descoperirea acestei surse. Razele cosmice sunt alcătuite din particule de mare încărcătură, iar acestea călătoresc în spațiul interstelar și interacționează cu câmpul magnetic al galaxiei noastre. Așadar, atunci când specialiștii observă o undă cosmică de înaltă încărcătură venind dintr-o anumită direcție, de fapt nu au nici cea mai vagă idee de unde provine ea cu adevărat, pentru că direcția propagării sale s-a schimbat de mai multe ori în drumul către Terra.

Atunci când razele cosmice se intersectează accidental cu un nor de gaz interstelar, acestea pot emite radiații gamma care se propagă liniar prin galaxie și care le permit cercetătorilor să detecteze exact originea lor. Așadar, dacă vedem o zonă în care se remarcă emisii puternice de radiații gamma, putem investiga mai cu atenție zona pentru a găsi sursa acestor raze cosmice de mare intensitate.

Pe această metodă au mers și cercetătorii care, recent, au detaliat într-un studiu traseul prin care au găsit sursa unei astfel de emisii ce ar putea fi chiar cel mai bogat „izvor” ale acestor raze din întreaga Cale Lactee: un nor molecular gigantic plin cu praf și gaz care străbate galaxia. Ocazional, aceștia se transformă în stele, dar de obicei rămân reci și străbat cosmosul timp de miliarde de ani. Sunt inofensivi și, până acum, a fost ultimul loc în care astronomii se așteptau să găsească energii atât de intense.

Chiar și oamenii de știință recunosc că nu știu încă în ce fel se realizează emiterea acestor radiații puternice și, implicit, accelerarea de particule în interiorul norului, însă e clar că, într-un fel sau altul, acesta a generat unele dintre cele mai puternice particule din întreaga galaxie.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: