Oamenii de știință au creat roboți vii care au memorie și sunt capabili să se asambleze singuri.

„Xenoboții” sunt o versiune actualizată a mașinilor biologice care au fost dezvăluite anul trecut.

Acești roboți vii au fost realizați din celule de broască de către oamenii de știință de la Universitatea Tufts și Universitatea din Vermont. Micile mașini ar putea efectua o serie de sarcini și acțiuni, inclusiv mișcarea lor și a altor lucruri în jurul lor și demonstrarea unui comportament colectiv ca parte a unui grup.

Noua versiune include o gamă largă de upgrade-uri. Ei sunt capabili să se adune într-un corp dintr-o serie de celule unice, nu au nevoie de celule musculare pentru a se deplasa și au o memorie care poate fi utilizată pentru a înregistra lucrurile care li se întâmplă.

De asemenea, sunt mai rapizi și mai capabili decât prima versiune și au o durată de viață mai lungă. Ei pot lucra împreună ca un colectiv și se pot vindeca singuri.

Cercetătorii spun că ar putea fi modernizați în continuare pentru a adăuga o serie de alte capacități care ar putea fi utilizate pentru îmbunătățirea mediului sau domeniului sănătății.

Dar, de asemenea, ar putea ajuta și înțelegerea modului exact în care celulele - cum ar fi cele care alcătuiesc un om - se reunesc pentru a forma un întreg care funcționează ca un sistem.

Roboții au fost construiți diferit față de versiunile originale, spun cercetătorii. Au luat celule stem de la embrioni de broască și le-au permis să înceapă să se asambleze, așa cum ar face atunci când broasca crește, formându-se în bile mici cu „cilii”, sau mici fire de păr, care pot fi controlate de organism.

La o broască - sau la om - acei cilii se găsesc în locuri precum plămânii, unde ajută la împingerea materialului dăunător. Dar cercetătorii au putut să le folosească într-un scop complet diferit, reprogramând în esență xenobotul astfel încât cilii să fie folosiți ca niște picioare mici, pentru a se deplasa.

„La un embrion de broască, celulele cooperează pentru a crea un mormoloc. Aici, îndepărtați din acel context, vedem că celulele își pot reface structura codificată genetic, cum ar fi cilii, pentru funcții noi, precum locomoția. Este uimitor faptul că celulele pot prelua spontan roluri noi și pot crea noi planuri și comportamente ale corpului fără perioade lungi de selecție evolutivă pentru aceste caracteristici”, a spus Michael Levin, distins profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts

„Vrem ca Xenobots să facă o muncă utilă. În acest moment le oferim sarcini simple, dar în cele din urmă ne propunem un nou tip de instrument viu care ar putea, de exemplu, curăța microplasticele din ocean sau contaminanții din sol. ”

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro

Share articol: