Meteoritul Wedderburn, descoperit în 1951 în nord-estul orașului Australian cu același nume, părea în acel moment să fie doar o bucată de rocă spațială care a căzut din cer. 

Decenii întregi, oamenii de știință au încercat să-i descifreze secretele, iar cercetătorii tocmai au reușit să rezolve încă un mister. 

Într-un nou studiu, aceștia au analizat meteoritul și au verificat prezența primei mostre de „edscottite”, un mineral nemaiîntâlnit până acum în stare naturală. 

Încă de când au fost identificate originile spațiale ale meteoritului, roca în nuanțe de negru și roșu a fost examinată de multe echipe de cercetare, în așa fel încât doar o treime din bucata originală a mai rezistat până în zilele noastre. Restul, a fost luat pentru examinări suplimentare, iar analiza a revelat urme de fier și aur, dar și alte minerale extrem de rare. Recent, pe listă a fost adăugat și „edscottite”, o substanță numită astfel după expertul care a descoperit-o, Edward Scott, de la Universitatea din Hawaii. Acest lucru este important pentru că o astfel de configurație atomică nu a mai fost întâlnită niciodată pe Terra, în stare naturală. 

O versiune sintetică a acestui mineral a fost elaborată de mai multe decenii, însă acum cercetătorii au reușit să dovedească faptul că există versiunea naturală, și au inclus-o chiar și în lista asociației care se ocupă cu recunoașterea oficială a mineralelor. 

„Am descoperit în laborator între 500.000 și 600.000 de minerale, dar există mai puțin de 6.000 care se găsesc în natură, de la sine, scriu jurnaliștii de la Science Alert. 

Share articol: