În cadrul experimentului, cercetătorii au injectat unui pacient o substanță de contrast, pentru a verifica dacă există metastaze de la cancerul de prostată. Pacientul a fost apoi supus unei scanări cu un aparat PET (tomografie cu emisie de pozitroni).

Astfel, cercetătorii au observat cu uimire în corpul pacientului ceva ce nu știau că există: glande salivare cu o lungime de aproape 4 cm în regiunea nazofaringiană (în spatele nasului).

Medicii știau că în această zonă a corpului există numai glande salivare microscopice. Noile glande descoperite însă au o dimensiune destul de mare, iar rolul lor este acela de a lubrifia partea superioară a faringelui, scrie Live Science.

Până acum, erau cunoscute doar trei mari glande salivare în corpul uman: una situată sub limbă, alta sub maxilar și a treia în spatele maxilarului.

Gura și faringele conțin mii de alte glande salivare, dar de dimensiuni microscopice. Astfel se explică și uimirea cercetătorilor, în momentul în care au văzut la tomograf noile glande.

Ca nu cumva să facă vreo gafă, experții au verificat descoperirea scanând alți 100 de pacienți și la toți au putut observa acest set de glande salivare necunoscut până acum. Ulterior, prezența glandelor a fost confirmată și prin disecarea unor cadavre.

Datorită acestei descoperiri, pacienții care fac radioterapie pentru tratarea cancerului ar putea fi scutiți de multe efecte neplăcute ale terapiei.

Glandele salivare trebuie protejate de iradiere, dar, pentru că nimeni nu știa până acum despre existența acestor glande, ele erau afectate de raze, iar pacienții se simțeau foarte rău.

Prin urmare, noile tratamente ar putea avea mai puține efecte secundare, pentru că medicii vor cunoaște mai bine ce zone trebuie să evite atunci când folosesc radiațiile.

Descoperirea a fost publicată în revista Radiotherapy and Oncology.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: