Echipa de la Universitatea din Queensland a folosit un model matematic pentru a alinia teoria generală a relativității a lui Einstein și principiile dinamicii clasice. Îmbinarea dintre cele două se află în spatele unei breșe logice foarte cunoscute în lumea academică sub numele de paradoxul bunicului.

Teoria lui Einstein acceptă posibilitatea ca o persoană care intră într-o bulă temporală să poată călători în timp și să-și omoare bunicul. De cealaltă parte, principiile dinamice universal recunoscute arată că momentele imediat următoare decesului bunicului ar duce la concluzia că acest călător în timp nu a existat, de fapt, niciodată.

„Ca fizicieni, vrem să înțelegem legile de bază ale Universului și timp de ani întregi m-am minunat în fața felului în care știința dinamicii poate interacționa cu predicțiile lui Einstein. Este călătoria în timp posibilă din punct de vedere matematic?”, s-a întrebat și Germain Tobar, coordonatorul studiului.

Pentru calculele lor, cercetătorii s-au folosit de pandemia de coronavirus ca de un model pentru a-și da seama dacă cele două teorii pot să co-existe. Aceștia și-au imaginat un călător în timp care ar încerca să-l prevină pe pacientul 0 și să împiedice infectarea lui cu virusul covid-19. Dacă ar fi să ne ghidăm după teoria lui Einstein, acest lucru ar fi posibil.

Principiile universale ale dinamicii arată că ideea ca cineva să se întoarcă în timp pentru a face asta ar elimina chiar motivația sa inițială, deci seria de evenimente care a produs pandemia nu ar mai exista.

„În cazul pacientului 0, de exemplu, cineva ar putea încerca să-l oprească să se infecteze, dar făcând asta, probabil că respectivul ar contracta el virusul sau, probabil, chiar altcineva”, a spus unul dintre cercetători. Astfel, indiferent de situație, seria de evenimente s-ar recalibra în jurul principalilor actori.

„Gama de procese matematice analizate arată o călătorie în timp este posibilă, din punct de vedere logic, în universul nostru, fără să fie supusă vreunui paradox”, au mai spus ei, adăugând că știința matematicii confirmă ipoteza și că rezultatele sunt de domeniul SF-ului. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: