În acest fel, nu mai este necesară desfacerea frecventă a bandajului, pentru a se verifica starea rănii.

Bandajul inteligent este dotat cu un senzor care monitorizează nivelul de umezeală de la nivelul rănii, apoi transmite datele wireless printr-o aplicație, spre un smartphone, cu ajutorul unui cip de identificare prin radiofrecvență.

Tehnologia de identificare prin radiofrecvență este folosit în prezent la etichetele hainelor din magazine, spre exemplu, pentru a nu preveni furturile.

Prin folosirea bandajului inteligent, pacientul nu mai trece prin disconfortul desfacerii zilnice a pansamentului, iar medicii și asistentele nu mai pierd timp cu această procedură, doar verifică datele din aplicație.

O rană umedă nu este total vindecată, în schimb o rană complet uscată nu mai are nevoie de bandaj.

În plus, desfacerea unui bandaj încetinește vindecarea rănii, pentru că lezează țesutul.

Cercetătorii nu au anunțat deocamdată cât va costa bandajul inteligent, nici când va fi lansat pe piață, dar precizează că producerea lui este destul de accesibilă, fiind folosite materiale destul de ieftine, scrie Daily Mail.

Noul tip de bandaj va fi disponibil într-o gamă variată de modele, cu proprietăți diferite, în funcție de rana pe care trebuie să o acopere, pentru ca vindecarea să fie cât mai rapidă. Astfel, pe o arsură va fi aplicat un alt tip de bandaj decât pe o tăietură, spre exemplu.

Studiile trebuie continuate, pentru ca experții să afle care sunt valorile optime care indică vindecarea unei răni, înainte de această personalizare a bandajului inteligent.

Invenția a fost prezentată în revista Frontiers in Physics.