Aceste raze cosmice ar putea sta la originea aparitiei vietii pe Terra.

Cercetatorii cred ca au elucidat misterul razelor cosmice, particule din spatiu care se misca cu viteze apropiate de cea a luminii si lovesc constant atmosfera planetei noastre, unele dintre ele ajungand si la sol, scrie The Telegraph.

Astrofizicienii de la Standford University au folosit un telescop NASA care poate vedea ce se intampla la 10.000 de ani-lumina distanta, pentru a confirma faptul ca razele cosmice provin din supernove care au explodat.

Cercetatorii au descoperit ca undele de soc ale supernovelor duc la accelerarea protonilor aproape de viteza luminii, transformandu-i astfel in raze cosmice.

Atunci cand acesti protoni energetici se ciocnesc cu protoni statici aflati in gaze sau in praf, ei dau nastere razelor gamma cu semnaturi distincte, oferind astfel cercetatorilor dovezile de care aveau nevoie pentru a confirma locul de nastere al razelor cosmice”, a explicat Stefan Funk, unul dintre coautorii cercetarii.

Cercetatorii mai trebuie totusi sa determine cum reusesc ramasitele supernovelor sa accelereze razele cosmice si, de asemenea, pana la ce energii pot sa o faca.

Stefan Funk a mai precizat ca exista teorii cum ca razele cosmice au dat nastere primelor mutatii care au facut viata posibila si ca ele ar fi produs picaturile de condens care duc la formarea norilor.

Share articol: