Deși e greu de imaginat acum că se poate întâmpla ceva mai rău decât răspândirea noului coronavirus, este foarte probabil ca ceva mult mai grav decât această pandemie să ne aștepte în viitor, avertizează cercetătorii. 

Cu mult înainte ca primele cazuri de infectare cu noul coronavirus să fie raportate oficial, oamenii de știință au tras semnalul de alarmă cu privire la o epidemie mortală cauzată de un virus sau o substanță necunoscută care ar putea apărea în orice clipă. Previziunea a fost sumbră și, din păcate, s-a adeverit în totalitate. Într-un fel, după invadarea totală a naturii și expunerea din ce în ce mai frecventă la patogeni specifici animalelor, așa ceva era inevitabil – cu toate că originea virusului nu este 100% confirmată nici până la această dată.

Cel mai trist, însă, este că nimic nu s-a schimbat în profunzime, nici măcar după această situație. În ciuda apariției virusului SARS-CoV 2 și a informațiilor pe care comunitatea științifică a reușit să le adune până acum, omenirea este încă foarte vulnerabilă la mutații virale din această familie de virusuri și nu putem să știm cu certitudine de unde va apărea o viitoare pandemie, așadar este strict necesar ca cercetătorii să lucreze intens la dezvoltarea vaccinurilor care ne-ar putea proteja de variatele amenințări rămase încă necunoscute.

Un rol important în acest proces îl joacă și dezvoltarea de anticorpi care să poată fi asimilați sub diverse forme. „Aceștia ar putea fi folosiți ca medicamente pentru a preveni sau pentru a trata virusurile dintr-o anumită familie, inclusiv noi tulpini care s-ar putea dezvolta. (…) Și mai important, ar putea fi folosite pentru a dezvolta vaccinuri împotriva mutațiilor”, au spus co-autorii studiului publicat în revista „Nature”, Dennis Burton și Eric Topol.

În esență, cercetătorii arată că în cazul Covid-19 am fost, totuși, norocoși – chiar dacă pare ciudat – pentru că o funcție a structurii moleculare a particulei face realizarea vaccinului ceva mai simplă decât în cazul altor virusuri similare. Totuși, e posibil ca data viitoare să nu mai fie la fel, spun cercetătorii, care atrag atenția că următorul pathogen ar putea fi mult mai periculos.

„Realizarea vaccinului ar putea dura mult mai mult. Chiar SARS-CoV2 ar putea deveni mai problematic, din cauza noilor tulpini care apar”, au explicat aceștia.

„Cu siguranță vom mai avea epidemii în viitorul apropiat, dar trebuie să ne pregătim de acum pentru a le împiedica să se transforme în pandemii globale”, au mai spus ei.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Tsuki & Zasami au fost ca la ei acasă în Rogue Company - Facem Level (Gen Session) – episodul 17

Share articol: