Roca spațială care va fi deviată prin lansarea unor rachete special concepute este asteroidul Bennu, care are un diametru de aproape 500 de metri.

În perioada 2175-2199, acest asteroid va trece la doar 7 milioane de kilometri de Pământ. Asta înseamnă că va fi considerat potențial periculos, iar șansele de impact sunt de 1 la 2.700.

Simulările realizate de cercetătorii chinezi arată că o explozie puternică, în care ar fi implicate 23 de rachete, ar putea să devieze semnificativ de la traseu asteroidul. În acest fel, nu va mai exista un risc de impact.

Rachetele, fiecare cântărind în jur de 900 de tone, vor avea nevoie de aproximativ 3 ani ca să ajungă la asteroid, pentru a exploda simultan în momentul în care vor atinge suprafața lui.

Acest proiect pentru devierea asteroidului se bazează pe folosirea energiei cinetice, nu a exploziilor nucleare, care pot fi mai periculoase, pentru că riscă să fragmenteze asteroidul.

O idee similară a fost propusă și de experții americani care au conceput proiectul HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response).
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: