Misterioasa materie neagra, invizibila, despre care se crede ca formează aproape un sfert din Univers, ar putea fi in curand descoperita, potrivit unor fizicieni care au publicat miercuri primele rezultate ale unui experiment realizat cu ajutorul unui instrument de pe Statia Spatiala Internationala. Acesti savanti sustin ca au observat un exces de antimaterie, de origine necunoscuta, in fluxul de raze cosmice care ar fi putut sa rezulte din anihilarea materiei negre, anunta AFP, citat de Mediafax.

Rezultatele, publicate in revista Physical Review Letters, provin de la un experiment realizat timp de 18 luni cu spectrometrul magnetic Alpha (AMS) atasat de ISS.

"Rezultatele sunt compatibile cu pozitronii - o particula de antimaterie - ce ar putea proveni din distrugerea particulelor de materie neagra", afirma intr-un comunicat savantii de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara), care are sediul la Geneva.

"Insa aceste observatii nu sunt suficient de concludente pentru a elimina alte explicatii posibile", in principal cele care au legatura cu un pulsar (o stea neutronica), au adaugat specialistii de la CERN.

"Daca vom detecta materia neagra si vom invata cateva lucruri despre natura ei, vom face o descoperire majora in felul nostru de a intelege fizica", a adaugat el.

"Rezultatele noastre confirma existenta materiei negre, dar nu putem sa excludem originea unui pulsar", a declarat la randul sau fizicianul american Samuel Ting, recompensat cu premiul Nobel si profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu.