Valul de căldură care a lovit Siberia a făcut ca temperatura să depășească cu 18 grade Celsius valorile normale pentru această perioadă a anului, potrivit meteorologilor. 

Micul oraș siberian Verkhoyansk a avut parte de un record de temperatură. Aici, de obicei, în timpul verii, maxima se situează în jur de 20 de grade Celsius. Conform oamenilor de știință, temperaturi atât de mari, ca cea înregistrată de curând, n-ar fi trebuit să apară în interiorul Cercului Polar până în 2100, avertizând că o asemenea creștere este cauzată de o combinație de fenomene naturale pe fondul schimbărilor climei provocate de activitatea umană. 

Jeff Beradelli, meteorolog pentru CBS, a postat recent pe Twitter: ”Probabil cea mai mare temperatură din toate timpurile înregistrată la Cercul Polar. Ce se întâmplă acum în Siberia este remarcabil. Prin comparație, la Miami s-a înregistrat o singură dată 38 de grade Celsius”.

În luna mai, în vestul Siberiei a fost mai cald cu 10 grade Celsius decât în mod normal. În ultimii 40 de ani, Cercul Polar a pierdut 50% din volumul de gheață, ceea ce înseamnă că suprafața Pământului este acoperit de apele oceanului în loc de gheață și, prin urmare, mai multă căldură este absorbită. 

Foto: Getty

Pe protvplus.ro, poți urmări emisiunile preferate: