Megaproiectul chinez pe Lună ar urma să fie esențial pentru explorarea Sistemului Solar la nivelul următor. China nu se lasă și luptă pentru dezvoltarea programului său spațial umăr la umăr cu giganți „cu tradiție” precum SUA și Rusia.

În 2019 și 2020 autoritățile chineze au înregistrat mari progrese, reușind să ducă pe Lună navete spațiale și să orbiteze satelitul natural al Pământului în mai multe misiuni. Aceste reușite, alături de reafirmarea interesului științific și comercial față de explorarea Lunii au determinat China să înceapă dezvoltarea unui nou proiect care se bazează pe experiența acumulată în urma programului Chang’e.

International Lunar Research Station (ILRS) este un megaproiect complex, cu mai multe faze, pe care autoritățile chineze l-au dezvăluit de curând la St. Petersburg, alături de administrația rusă. Creatorii lui își doresc să construiască o bază permanentă pe Lună, care să fie și locuită, până la jumătatea deceniului viitor, pentru dezvoltarea științei, pentru explorare spațială, testarea unor tehnologii, cercetarea resurselor și exploatare comercială.

Proiectul ILRS va debuta cu o fază de cercetare desfășurată în principal de roboți care se va întinde până în 2030, folosind navete spațiale care să evalueze potențialul de aterizare pentru diferite zone și resursele existente, pentru a face testele necesare și pentru determinarea oportunității stabilirii unei astfel de baze în punctul respectiv. Totul se va baza pe ambițioasa misiune Chang’e-7 a chinezilor, dar și pe contribuția aeronavei rusești Luna, dar și pe alte misiuni ale partenerilor internaționali care și-ar putea dori să participe la proiect.

Faza de utilizare efectivă va începe la debutul lui 2030 și va consta în misiuni care implică dezvoltarea infrastructurii de transport, telecomunicații, celei dedicate experimentelor științifice și facilităților necesare. Astfel, în punctul său de maximă evoluție, misiunea ar trebui să găzduiască proiecte cu echipaj uman până în 2036, moment în care oamenii vor putea să exploreze Luna și să extindă baza respectivă, în funcție de necesități.

Totuși, planul chinezilor nu va fi suficient pentru misiuni de mare amploare. Huang Jun, profesor la Universitatea Beihang din Beijing, spune că o rachetă capabilă să transporte o greutate foarte mare este o necesitate pentru flota aerospațială a Chinei în viitorul apropiat.

China și Rusia invită toate statele interesate să coopereze în acest proiect. Totuși, inițiativa va fi diferită de programul Artemis anunțat de SUA.
__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

 

Share articol: