Agenția spațială rusă Roscosmos susține că a semnat o înțelegere cu administrația spațială chineză pentru dezvoltarea unor facilități de cercetare pe suprafața Lunii, pe orbită sau în ambele zone.

Oficial, reprezentanții celor două state au declarat că obiectivul strategic va fi disponibil pentru utilizarea ambelor națiuni. Evenimentul vine în apropierea sărbătoririi de către ruși a celei de-a 60 a aniversări a primului zbor în spațiu.

Stația Științifică Lunară Internațională va găzdui o mare varietate de activități științifice, inclusiv explorare spațială. „China și Rusia vor folosi experiența acumulată în domeniul științelor spațiale, cercetării și dezvoltării echipamentului necesar călătoriei în cosmos pentru a crea împreună fundația unei stații internaționale de cercetare pe Lună”, se arată în declarația comună a statelor.

Documentul arată și că Rusia și China vor colabora pentru planificarea, design-ul, dezvoltarea și operaționalizarea stației „Este cel mai mare proiect de cooperare spațială pentru China, extrem de important”, a transmis analistul Chen Lan pentru agenția AFP.

Și SUA are planuri mari în ceea ce privește călătoria pe Lună, iar americanii vor să pășească din nou pe satelitul natural al Pământului până în 2024. Programul prin care doresc să facă acest lucru se numește Artemis și va duce pe Lună un bărbat și o femeie în cee ace ar urma să fie prima aselenizare cu un echipaj uman din 1972 încoace. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: