China a anuntat ca va construi cel mai mare accelerator realizat vreodata. Pe langa proiectul astiatic, acceleratorul CERN va fi considerat mic, se lauda cercetatorii chinezi. Daca acceleratorul va fi terminat pana in 2028, China va lua cel mai mare avans in domeniul cercetarii fizicii particulelor.

Cercetatorii de la Institutul pentru Fizica Particulelor de mare energie din Beijing se vor concentra in special asupra bosonului Higgs. “Particula lui Dumnezeu” a fost descoperita la CERN in urma cu 2 ani, dupa aproape 50 de ani de speculatii teoretice.

Totul a fost posibil datorita acceleratorului LHC. Daca acesta e comparat cu un baros enorm, capabil sa ciocneasca particule de inalta energie, acceleratorul chinezesc va folosi mai putina energie, ceea ce va duce la coliziuni mai “curate” si, implicit, la o analiza mai usoara a datelor. Oamenii de stiinta sunt increzatori ca asta le va permite sa disceanrna daca bosonul Higgs e intr-adevar o particula elementara, conform Modelului Standard, sau ceva mai complex.  

Acceleratorul va avea o circumferinta de 52 de kilometri. Pentru comparatie, inelul CERN are un diametru de doar 27 de kilometri.  Pretul acceleratorului s-ar putea ridica la 3 miliarde de dolari, nu foarte exagerat, daca luam in calcul economia Chinei.  Odata pus in functiune, super acceleatorul chinezesc ar putea da din nou nastere temerilor ca va crea o gaura neagra care ar putea distruge Pamantul. Aceleasi teorii au aparut si in cazul CERN.

Sursa foto: CERN