Misiunea lunara chineza Chang E 4, prevazuta sa fie lansata in cadrul programului spatial national la sfarsitul anului acesta, va incerca sa cultive pe satelitul terestru plante si legume, precum cartoful, ca parte a experimentelor prevazute pentru o viitoare colonie spatiala, informeaza agentia Xinhua.

Chang E 4, a doua sonda spatiala chineza care va ateriza pe suprafata selenara, va transporta un mic recipient cu seminte de cartof si de gascarita (arabidopsis), o planta erbacee, astfel incat sa poata sa se dezvolte si sa infloreasca pe Luna.

Sonda va transporta si oua de viermi de matase, iar evolutia acestui material biologic va fi inregistrata video pentru a putea fi controlata de pe Terra.

Experimentul, numit 'minibiosfera lunara', a fost selectionat dintre cele peste 200 cuprinse in programul spatial chinez si a fost conceput de 28 de universitati chineze, in frunte cu facultatea din Chongqing.

Programul Chang E (care si-a primit numele de la zeita care potrivit legendei chineze traieste pe Luna) a inceput odata cu lansarea primei sonde orbitale in 2007, iar de atunci au fost instalati pe orbita selenara patru sateliti.

Scopul final al programului este trimiterea pe termen lung a unui echipaj uman pe Luna, desi nu a fost inca stabilita data acestei misiuni, care potrivit expertilor ar putea avea loc in anul 2036.

Sursa: Agerpres