De când a fost descoperit scheletul tinerei, pe teritoriul actualei Scoții, cercetătorii au căutat să afle detalii despre viața ei.

Un studiu publicat recent oferă noi informații neașteptate despre misterioasa Ava. Tânăra avea între 18 și 22 de ani atunci când a murit, iar datele inițiale publicate de cercetători s-au dovedit a fi greșite.

La început, arheologii au anunțat că scheletul descoperit este al unei fete care provine dintr-o familie de agricultori, care avea părul roșcat și ochii albaștri, scrie DailyMail.
 
Ulterior, o nouă cercetare condusă de arheologul Maya Hoole și publicată de către Society of Antiquaries of Scotland dezvăluie că Ava a murit în urmă cu 4350 de ani și oferă informații care contrazic primele declarații.

O analiză bazată pe date genetice, facută de medicul legist Hew Morrison, ne ajută să aflăm cum arăta tânăra femeia.

În mod surprinzător, având în vedere locul unde a fost găsit scheletul ei (pe teritoriul Scoției), fata avea trăsături specifice locuitorilor din zona mediteraneană: ochi căprui, păr brunet și ten măsliniu.

"Deși forma generală a feței și caracteristicile faciale ale Avei au rămas așa cum se descoperise inițial, nuanțele mai închise ale ochilor, tenului și părului ei i-au conferit un aspect total diferit de cel pe care mi l-am imaginat inițial", declară Morrison.

Reconstrucția chipului s-a bazat pe date ADN furnizate de experții de la Muzeul Național de Istorie și Școala Medicală Harvard și pe compararea dimensiunilor craniului și danturii Avei cu o bază de date europene. Tot în cadrul acestei analize s-a descoperit că Ava suferea de intoleranță la lactoză. 


 
Tot astfel, cercetătorii au aflat că adolescenta provenea dintr-o familie de imigranți care veniseră în Scoția din Europa, probabil cu ultimul mare val de migrație de pe vechiul continent spre Marea Britanie.

Arheologii spun că Ava a murit în împrejurări misterioase, iar modul în care a fost îngropată arată că familia a depus un efort deosebit pentru realizarea mormântului.
 
De asemenea, resturile de plante medicinale găsite în mormântul ei au determinat cercetătorii să ia în calcul și ipoteza că, în momentul morții sale, Ava urma probabil un tratament.

Foto: Hew Morrison