CIMON este un robot de forma unei mingi plutitoare, dotat cu inteligență artificială, pe ecranul căruia este afișată o față.
Robotul are o greutate de aproximativ 5 kilograme și este capabil să interacționeze și să realizeze fotografii și videoclipuri.

Totodată, el poate afișa și explica informația necesară experimentelor sau reparațiilor și are capacitatea de a căuta obiecte.

Dezvoltatorii lui CIMON nu s-au limitat însă doar la funcțiile prezentate mai sus. Ei au încercat să-i ofere și o personalitate, însă rezultatele nu au fost chiar cele dorite.

În videoclipul Agenției Spațiale Europene, CIMON este activat pentru prima dată și își începe munca. Robotul vorbește cu astronautul Alexander Gerst, plutește prin stația spațială și oferă instrucțiuni pentru o procedură tehnică. Aceste activități sunt asemănătoare celor la care robotul va fi supus în misiunea sa ulterioară pe Marte. 

„Devierile comportamentale” apar atunci când CIMON este pus să cânte melodia "Man Machine" de Kraftwerk. În momentul în care i se cere să iasă din modul muzical, robotul devine destul de defensiv. "Fii drăguț, te rog", "nu te bucuri de compania mea?" și "nu fi răutăcios, te rog" sunt replicile robotului.

A fost robotul ușor speriat sau doar se bucura de melodie și nu a vrut să fie oprit? Răspunsul îl vei găsi în videoclipul de mai jos.

Pe fundal, se observă și reacțiile amuzate ale astronautului Serena Aunón-Chancellor atunci când creierul artificial le cere membrilor echipajului să fie mai drăguți cu el.

Cum această primă interacțiune cu robotul a fost una de testare, astronautul a putut identifica și  o serie de probleme ce privesc capacitatea de plutire a lui CIMON.

Lăsând de-o parte „devierile comportamentale” ale robotului, atât dezvoltatorii, cât și Gerst sunt destul de satisfăcuți de funcționarea lui la prima interacțiune cu Stația Spațială Internațională.