Momentul în care oamenii s-au stabilit în America de Nord este în continuare un subiect care îi fascinează pe experți, iar acum o nouă analiză a unor documente a scos la iveală detalii mai puțin cunoscute. 

Astfel, o scrisoare datată în jurul anului 1345 și scrisă de un cetățean italian conține referințe la ceea ce pare a fi coasta Atlanticului din zona Americii de Nord - sugerând ca marinarii italieni știau deja de continent cu 150 de ani înaintea lui Cristofor Columb.

Documentul numit „Cronica universalis” al cărui autor este Galvaneus Flamma, este scris în limba latină și nu a fost publicat niciodată. Acesta încearcă să detalieze istoria întregii lumi, de la crearea ei, până în secolul 14.

„Ne aflăm în fața primei referiri la continentul american, cu toate că într-o formă `embrionară`, să-i spunem așa”, a declarat Paolo Chiesa, profesor la Departamentul de Studii Literare, Filologie și Lingvistică de la Universitatea din Milano. Galvaneus scrie despre un teritoriu numit Marckalada, vestul Groenlandei, care se potrivește cu denumirea regiunii Markland menționată de mai multe surse istorice islandeze. Se referă probabil la Peninsula Labrador din zilele noastre. Presupunerea este aceea că italianul a auzit despre Marckalada sau Markland prin contacte și informații venite de la Genova, de pe coasta italiană, în sudul orașului Milano.

Deși documentul are câteva limitări date de cunoștințele disponibile în acea perioadă, acesta se potrivește cu alte evocări ale regiunii nord americane, precum cele din „Saga Grœnlendinga”, un text islandez extrem de cunoscut și relevant din punct de vedere istoric.

„Ceea ce face acest pasaj să fie excepțional este proveniența sa geografică. Nu vorbim despre zona nordică, la fel ca în cazul altor mențiuni, ci despre nordul Italiei”, au explicat specialiștii. „Marckalada descrisă de Galvaneus este bogată în copaci și populată de animale, deci nu foarte diferită de felul în care Markland este descrisă în Saga nordică”.

Columb s-a născut chiar în Genova, cu toate că a pornit în faimoasa lui călătorie din Spania, așa că nu este de neconceput ca poveștile referitoare la America de Nord să le fi auzit de la marinarii care frecventau portul.

Genova a avut de-a lungul timpului contacte cu nordul, așa cum arată hărțile ce datează inclusiv din perioada lui Galvaneus, susținând astfel ideea că acesta chiar știa despre ce vorbește.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: