Formulele matematice pot face mai multe decat doctorul oncolog in depistarea si tratarea cancerului.

Rezultatele consultatiilor si trecutul medical al pacientului sunt mai eficiente in depistarea si tratarea cancerului daca sunt introduse intr-un computer care ruleaza un program special de oncologie. Mai mult decat atat, formulele matematice pot stabili cu o mai mare exactitate daca pacientul are nevoie de radioterapie sau chimioterapie.

Daca programul este performant ar fi lipsit de etica sa ne bazam doar pe opinia medicilor.

Este opinia lui Cary Oberjie, doctor oncolog la Maastricht University Medical Hospital din Olanda, care a folosit programul bazat pe calcule matematice pe 121 de pacienti pentru a afla cati dintre acestia vor mai fi in viata doi ani dupa extirparea tumorii si cati dintre cei din urma vor suferi din cauza problemelor de respiratie. In majoritatea cazurilor, prognozele computerului au fost mai aproape de adevar decat cele ale medicilor oncologi.

Doctorul care a condus cercetarea a mai afirmat ca nu se pune problema inlocuirii factorului uman in procesele de depistare si vindecare ale cancerului, doctorul fiind "foarte important in aceasta ecuatie". Opinia doctorului Oberjie este impartasita si de Alan Ashworth, director executiv la Institute of Cancer Research din Londra, care sustine ca se foloseste de mai multa vreme de computer in lupta cu cancerul.

Share articol: