Viața e plină de alegeri, iar unele sunt mai greu de făcut decât altele. Chiar dacă nu pare, multe dintre ele sunt manifestările unui concept consacrat în domeniul fizicii, iar stăpânirea lui ar putea fi cheia către o organizare eficientă. 

Să lași o șosetă pe jos sau să o ridici? Să speli vasele înainte de culcare sau să le lași pentru ziua următoare? Aceste întrebări au, de obicei, răspunsuri duale, iar felul în care oamenii aleg să le rezolve definește ceea ce în fizică se numește entropie – adică măsura a cât de multă energie se pierde într-un sistem. Dacă este vorba despre o cantitate foarte mare, atunci acest sistem se va dezintegra și se va transforma în haos. De exemplu, e nevoie de foarte puțină energie pentru a ridica o șosetă de pe jos, dar dacă nu ai grijă de curtea proprie, dacă nu întreții sistemul electric al locuinței și nu repari la timp tot ce ține de administrarea gospodăriei, totul se adună într-un mediu haotic, iar atunci va fi nevoie de foarte multă energie pentru a rezolva lucrurile.

Vestea bună este că entropia are și un concept opus, și anume negentropie (entropie negativă), care poate ajuta la „combaterea” haosului în viața de zi cu zi.

Astfel, există și câțiva pași-cheie care te pot ajuta să fii mai organizat și să aduci în viața ta principiile negentropiei.

1. Găsește mai întâi entropia: identifică locurile în care pierzi energie în viața de zi cu zi. De la o bucătărie prost organizată, la o procedură ineficientă la muncă, toate pot genera situații care, mai târziu, aduc mari neplăceri și îți consumă inutil energia.

2. Ocupă-te întâi de zonele care îți aduc pierderi: dacă te întâlnești cu situația în care curge un robinet, de exemplu, aceasta ar trebui rezolvată rapid, pentru a nu degenera într-o problemă uriașă care ți-ar putea aduce mari neplăceri

3. Planifică: identifică acțiunile care ar putea redresa pierderile de energie și gândește-te cum ai putea rezolva întâi prioritățile.

4. Pune ideile în practică și acționează: rămâi concentrat pe pierderile și câștigurile de energie. Pe măsură ce începi să implementezi idei în spiritul negentropiei, monitorizează ceea ce funcționează, cât efort investești, ca să știi, în viitor, ce e cel mai eficient pentru tine.

5: Mergi dincolo de simpla „întreținere” a energiei: pe măsură ce analizezi situația, probabil îți vei da seama că menții diferite sisteme sociale care nu îți fac bine sau care consumă energia într-un mod care nu e constructiv. Așa că cel mai bun sfat ar putea fi acela de a vedea perspectiva completă și a te debarasa de lucrurile care nu te ajută să ai o viață mai eficientă și mai organizată.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: