Vidul cosmic uriaș care înconjoară Calea Lactee a fost „măsurat” de o echipă de astronomi care și-au dorit să descopere influența gravitațională pe care o are asupra galaxiei noastre.

Timp de 30 de ani, astronomii au încercat să afle de ce Calea Lactee, Galaxia Andromeda și vecinii lor mai mici se extind cu 600 km/s mai repede decât restul Universului.

Experții de la Universitatea din Hawaii și-au concentrat atenția asupra a ceea ce este cunoscut drept „Vidul Local” („Local Void”), care are o lățime între 146 de milioane și aproape un miliard de ani lumină, și despre care aceștia spun că se extinde din ce în ce mai mult.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că aproximativ jumătate din această expansiune rapidă este cauzată „local” de forța de atracție a Roiului Fecioarei. Ei au măsurat mișcarea a 18.000 de galaxii și, folosind datele colectate, au construit o hartă cosmică, arătând limita dintre prezența și absența materiei, locul care reprezintă granița cu „Vidul Local”.

În 1987, Brent Tully și Richard Fisher au arătat faptul că, deși trăim într-o „metropolă cosmică”, galaxia Calea Lactee se află și la limita unei regiuni foarte extinse de vid, pe care au numit-o „Vidul Local”. Existența sa a fost acceptată la scară mondială, dar nu a fost studiată în profunzime până acum, pentru că este vidul localizat într-o poziție din care este greu de observat.

Universul arată ca un puzzle format din numeroase galaxii și porțiuni de vid. Galaxiile nu își schimbă forma doar în ritmul extinderii universului, ci răspund și la forța gravitațională exercitată de „vecinii” lor și de regiunile cu o masă densă.

Concret, ele se deplasează către cele mai dense zone și din ce în ce mai departe de porțiunile marcate de vid, care se extind și ele.
 

Share articol: