Dupa 1950, plasticul a inceput sa fie produs pe scara larga, devenind un material foarte utilizat pentru aproape orice. Nu-i de mirare astfel ca in total oamenii au produs o cantitate uriasa de plastic: 8.3 miliarde de tone.

Cantitatea este colosala, spune Roland Geyer, coordonatorul studiului, de la Universitatea California. Astfel, daca am desfasura cantitatea aceasta de deseuri, am acoperi cat Argentina.

Expertii avertizeaza ca jumatate din aceasta cantitate de deseuri a fost fabricata in ultimii 13 ani, scrie Huffington Post.

Plasticul este un material foaret ieftin, rezistent si usor de produs, putand fi folosit in orice domeniu. Din pacate insa, reciclarea lui este extrem de dificila.

Cercetatorii au aflat ca numai 9% din cantitatea produsa a fost reciclata pana acum, iar 20% a fost incinerata. Restul a ajuns in rauri si oceane, afectand grav mediul inconjurator.

Daca nu se vor lua masuri, pana in anul 2050 vom produce 34 miliarde de tone de plastic, care risca sa distruga ireversibil mediul.

Cel putin 600 de specii de animale sunt afectate de poluarea cu plastic. Inclusiv oamenii ajung sa consume plastic, dupa ce acesta a ajuns sursa de hrana pentru vietuitoarele marine pe care ei le consuma.

Concluzia cercetatorilor a fost publicata in revista ScienceAdvances.