Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie Georgia au realizat un studiu inedit, cu ajutorul unor voluntari.

Astfel, ei au observat că persoanele care au pupilele mai mari, mai dilatate, se descurcă mai bine la testele de inteligență.

Pupilele sunt orificii existente în iris, adică în zona colorată a ochiului, prin care lumina pătrunde spre retină, pentru a face posibilă vederea.

În mod normal, pupilele se dilată pe întuneric și se contractă pe lumină foarte puternică. Totuși, poate fi stabilită o dimensiune medie a pupilei, în condiții normale, iar aceasta diferă de la o persoană la alta: poate avea între 2 și 8 mm, scrie Daily Mail.

În cadrul studiului, 500 de voluntari cu vârste între 18 și 35 de ani au fost puși să rezolve diferite, în timp ce dimensiunea pupilelor era monitorizată cu ajutorul unui dispozitiv special.

Persoanele care au obținut un punctaj mai mare la testele care vizau memoria, puterea de concentrare și capacitatea de raționare aveau pupilele mai mari.

Cercetătorii au înțeles astfel că există o legătură puternică între ochi și creier, dar și faptul că persoanele mai în vârstă au pupilele mai mici, mai contractate.

Pentru a putea explica de ce există o legătură între dimensiunea pupilelor și nivelul de inteligență este necesar însă un alt studiu, mai elaborat.

Concluzia studiului a fost publicată în revista Cognition.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: